Skip links

Wij delen kennis, passie en de liefde voor ambacht

Hart voor ons prachtige ambacht

Welkom bij Collectief Edelsmeden Leeuwarden (CEL)

In 2008 is het zaadje geplant voor CEL. Al smedend in een oud celletje in het voormalige huis van bewaring de Blokhuispoort had Sanne Bergsma uitzicht op de oude smederij van de gevangenis. Na een aantal jaar les te hebben gegeven bij Centrum voor de Kunsten Parnas, startte zij in 2012 Centrum Edelsmeden Leeuwarden en begin 2015 opende Sanne haar eigen atelier SanneS Edelsmederij in het centrum van Leeuwarden. Na 5 jaar smeden in haar monumentale atelier was zij in de gelegenheid om samen met collega’s het concept van collectief edelsmeden verder vorm te geven. In september 2019 opende CEL haar deuren in de Blokhuispoort. Ook de lesactiviteiten verhuisden mee van SanneS Edelsmederij naar de oude gevangenis.

CEL: de ontmoetingsplek voor edelsmeden en waar kennis gedeeld wordt
Bij CEL leer je in informele sfeer het vak echt kennen in een professionele, inspirerende en ruime werkplaats. De open werkplaats biedt leer- en studieplekken, zelfstandige werkplekken en verkoopruimte aan edelsmeders van alle niveaus. Onze ambitie is de werkplaats nóg verder te ontwikkelen naar een inspirerend kennis- en leercentrum op het gebied van edelsmeden en persoonlijke ontwikkeling.

CEL wil een plek zijn waar je intensief kennis kunt maken met het ambacht edelsmeden én de fijne kneepjes van het vak leert. Naast workshops en cursussen ontwikkelde CEL ook de tweejarige opleiding tot edelsmid. CEL is daarmee een unieke plek in Noord-Nederland om ambachtelijke edelsmeedtechnieken, achtergronden en sieraadontwerp te leren.

Samen met lokale edelsmeden biedt CEL nu een breed aanbod van lange en korte workshops, cursussen en opleidingen. Inmiddels hebben duizenden enthousiaste (aspirant) smeders de weg naar CEL gevonden!
Kom naar CEL en ontdek ook het geheim van de smid!

CEL3
cel_interior
De helden van CEL

Ons team

DOCENTEN
Sanne Bergsma, directeur en docent
Theo van Halsema, cursusdocent
Annemarie Haven, cursusdocent
Annora Poppe, cursusdocent
Lisette Reijns, workshopdocent
Rianne van Toor, workshopdocent

MEDEWERKERS & VRIJWILLIGERS
NaMi v Bommel, edelsmid & workshopbegeleider
Jehan Miedema, edelsmid & workshopbegeleider
Sara Postma, edelsmid & opleidingsassistent
Bert Scheepers, werkplaatsonderhoud
Danny Velting, graveren & werkplaatsonderhoud
Vera v Zanten, edelsmid & cursusbegeleider